Skip to main content

Ardei umpluti cu carne

ingredients

Ingrediente:

  • 150 g ardei gras
  • 150 g rosii
  • 100 g carne
  • 30 g orez
  • 5 ml ulei
  • sare
  • piper
  • 15 ml smantana
preparation

Mod de preparare:

Se curata ardeiul de cotorul cu seminte, pe cat posibil si de nervurile din interior si se spala bine, lasandu-se apoi la scurs cu deschizatura in jos.

Carnea tocata se pune intr-un castron, se adauga ceapa tocata marunt, orezul spalat si zvantat, sarea, piperul, paprika, pasta de rosii si verdeturile tocate. Se amesteca toate foarte bine, pana la obtinerea unei compozitii omogene. Compozitia de carne si orez se indeasa in ardei, fara a-i umple insa complet (orezul se va mai umfla la fierbere). Se pot astupa ardeii cu un „capac” dintr-o rosie mica. Se aranjeaza ardeii intr-o oala potrivita, cu deschizatura in sus. Separat, se da in clocot aproximativ un litru de apa. Cand apa clocoteste, se toarna cu grija deasupra ardeilor din oala, cat sa ii acopere. Se presara un strop de sare, se adauga foile de dafin si se pune oala pe foc. Cand apa clocoteste, se adauga rosiile pasate sau bulion. Se lasa la fiert la foc potrivit timp de 1 ora – 1 ora ½. Se serveste cu smantana. Pofta buna!

Recomandarile medicului:

Fiecare persoana tolereaza in mod diferit alimentele. Exista cateva reguli generale pentru alimentatia celor care prezinta frecvent simptome digestive precum balonarea. Sunt recunoscute cateva alimente pentru capacitatea marcata de a fermenta la nivel intestinal și de a produce gaze. Este vorba despre alimente bogate in fibre, ca de exemplu unele legume (ceapa, gulii, varza, varza de Bruxelles, conopida, telina, ridichi), leguminoasele, painea neagra, unele produse de panificatie (baghete, covrigi), orezul brun, unele fructe (fructe uscate, stafide, caise, prune). Aceste alimente ar trebui evitate pentru a reduce simptomele de balonare. Totusi, aceste alimente sunt importante pentru functionarea intestinului si nu este bine sa fie excluse complet din alimentatie.

O alta categorie de alimente este reprezentata de alimentele care duc la formarea de gaze in cantitate moderata la nivel intestinal si care pot fi tolerate in cantitati reduse. Din aceasta categorie enumeram cartofii, vinetele, painea si pastele din grau, citricele.

Consumul unor cantitati crescute din aceste alimente poate duce la aparitia simptomatologiei. Legumele cu celuloza fina (ardei, rosii, morcovi, spanac, laptuca, avocado) pot fi consumate, alaturi de carne slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab. Dintre fructe, strugurii, pepenele, fructele de padure sunt bine tolerate, dar si alte fructe pot fi consumate crude sau sub forma de compot sau coapte. Dintre alimentele bogate in carbohidrati, orezul alb este foarte bine tolerat.

Inca o data trebuie subliniat faptul ca aceasta categorisire este orientativa, fiecare persoana reactionand diferit la alimentele ingerate. Toleranta individuala trebuie testata pentru a evita restrictii alimentare inutile si a preveni instalarea unor carente.

Un aliment poate fi bine tolerat in cantitate mica, dar poate duce la simptome neplacute atunci cand este consumat in cantitati mai mari.

Asist. Univ. Dr. Andrada MIHAI, Medic Primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice