Skip to main content

Budinca de spanac cu branza de vaca

ingredients

Ingrediente:

  • 250 g spanac
  • 30 ml smantana
  • 25 g telemea
  • 5 g faina
  • 15 g ou
  • 50 g branza de vaci
preparation

Mod de preparare:

Punem spanacul intr-o cratita si il acoperim cu apa. Il fierbem timp de 7 minute din momentul in care apa da in clocot. Amestecam smantana, telemeaua, branza de vaci si oul.

Scurgem spanacul de apa si il lasam sa se raceasca. Il adaugam peste compozitie si amestecam.

Mutam compozitia in cuptorul incins la 180 de grade pentru 20 de minute. Pofta buna!

Recomandarile medicului:

Fiecare persoana tolereaza in mod diferit alimentele. Exista cateva reguli generale pentru alimentatia celor care prezinta frecvent simptome digestive precum balonarea. Sunt recunoscute cateva alimente pentru capacitatea marcata de a fermenta la nivel intestinal și de a produce gaze. Este vorba despre alimente bogate in fibre, ca de exemplu unele legume (ceapa, gulii, varza, varza de Bruxelles, conopida, telina, ridichi), leguminoasele, painea neagra, unele produse de panificatie (baghete, covrigi), orezul brun, unele fructe (fructe uscate, stafide, caise, prune). Aceste alimente ar trebui evitate pentru a reduce simptomele de balonare. Totusi, aceste alimente sunt importante pentru functionarea intestinului si nu este bine sa fie excluse complet din alimentatie.

O alta categorie de alimente este reprezentata de alimentele care duc la formarea de gaze in cantitate moderata la nivel intestinal si care pot fi tolerate in cantitati reduse. Din aceasta categorie enumeram cartofii, vinetele, painea si pastele din grau, citricele.

Consumul unor cantitati crescute din aceste alimente poate duce la aparitia simptomatologiei. Legumele cu celuloza fina (ardei, rosii, morcovi, spanac, laptuca, avocado) pot fi consumate, alaturi de carne slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab. Dintre fructe, strugurii, pepenele, fructele de padure sunt bine tolerate, dar si alte fructe pot fi consumate crude sau sub forma de compot sau coapte. Dintre alimentele bogate in carbohidrati, orezul alb este foarte bine tolerat.

Inca o data trebuie subliniat faptul ca aceasta categorisire este orientativa, fiecare persoana reactionand diferit la alimentele ingerate. Toleranta individuala trebuie testata pentru a evita restrictii alimentare inutile si a preveni instalarea unor carente.

Un aliment poate fi bine tolerat in cantitate mica, dar poate duce la simptome neplacute atunci cand este consumat in cantitati mai mari.

Asist. Univ. Dr. Andrada MIHAI, Medic Primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice