Skip to main content

Ciorba de fasole verde

ingredients

Ingrediente:

  • 150 g  fasole verde
  • 50 g ceapa
  • 50 g morcov
  • 30 g telina
  • 50 g rosii proaspete
  • patrunjel verde si marar verde
  • 10 ml smantana
  • sare si piper
  • 300 ml bors
preparation

Mod de preparare:

Taiem cubulete morcovul, telina, ceapa si le punem la fiert (adaugand ceapa ultima, dupa ce morcovul si telina s-au inmuiat putin). Ulterior punem si fasolea verde si lasam sa mai dea intr-un clocot (testam o pastaie inainte de a opri fierberea). Adaugam rosiile curatate de coaja si seminte, taiate cubulete si mai dam intr-un clocot. Asezonam cu sare si piper, punem borsul (pe care, in prealabil, l-am incalzit pana la temperatura de fierbere) si gustam – in cazul in care dorim o ciorba mai acra, mai adaugam putin bors. Stingem focul si punem patrunjelul si mararul, tocate marunt. La final adaugam si smantana.

Recomandarile medicului:

Fiecare persoana tolereaza in mod diferit alimentele. Exista cateva reguli generale pentru alimentatia celor care prezinta frecvent simptome digestive precum balonarea. Sunt recunoscute cateva alimente pentru capacitatea marcata de a fermenta la nivel intestinal și de a produce gaze. Este vorba despre alimente bogate in fibre, ca de exemplu unele legume (ceapa, gulii, varza, varza de Bruxelles, conopida, telina, ridichi), leguminoasele, painea neagra, unele produse de panificatie (baghete, covrigi), orezul brun, unele fructe (fructe uscate, stafide, caise, prune). Aceste alimente ar trebui evitate pentru a reduce simptomele de balonare. Totusi, aceste alimente sunt importante pentru functionarea intestinului si nu este bine sa fie excluse complet din alimentatie.

O alta categorie de alimente este reprezentata de alimentele care duc la formarea de gaze in cantitate moderata la nivel intestinal si care pot fi tolerate in cantitati reduse. Din aceasta categorie enumeram cartofii, vinetele, painea si pastele din grau, citricele.

Consumul unor cantitati crescute din aceste alimente poate duce la aparitia simptomatologiei. Legumele cu celuloza fina (ardei, rosii, morcovi, spanac, laptuca, avocado) pot fi consumate, alaturi de carne slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab. Dintre fructe, strugurii, pepenele, fructele de padure sunt bine tolerate, dar si alte fructe pot fi consumate crude sau sub forma de compot sau coapte. Dintre alimentele bogate in carbohidrati, orezul alb este foarte bine tolerat.

Inca o data trebuie subliniat faptul ca aceasta categorisire este orientativa, fiecare persoana reactionand diferit la alimentele ingerate. Toleranta individuala trebuie testata pentru a evita restrictii alimentare inutile si a preveni instalarea unor carente.

Un aliment poate fi bine tolerat in cantitate mica, dar poate duce la simptome neplacute atunci cand este consumat in cantitati mai mari.

Asist. Univ. Dr. Andrada MIHAI, Medic Primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice