Skip to main content

Ciorba de pasare

ingredients

Ingrediente:

  • 50 carne de pasare
  • 20 g morcov
  • 20 g ceapa
  • 20 g albitura
  • 50 g rosii proaspete
  • leustean
  • patrunjel verde
  • zeama de lamaie sau bors
  • sare
  • piper
preparation

Mod de preparare:

Incepem cu fierberea carnii de pui. Cand acesta este aproape fiarta, strecuram supa intr-o oala curata, taiem marunt carnea si adaugam legumele curatate si taiate cubulete. Le punem la fiert pe rand: mai intai morcovul si albitura si apoi ceapa. Cand toate ingredientele sunt fierte, adaugam rosiile – fara pielita sau samburi, taiate fin sau pasate. La final adaugam bors dupa gust, dupa ce, in prealabil, l-am incalzit (pentru a nu opri fierberea). Punem sare. La final adaugam piperul si, dupa ce stingem focul, adaugam leusteanul si patrunjelul tocate marunt.

Recomandarile medicului:

Fiecare persoana tolereaza in mod diferit alimentele. Exista cateva reguli generale pentru alimentatia celor care prezinta frecvent simptome digestive precum balonarea. Sunt recunoscute cateva alimente pentru capacitatea marcata de a fermenta la nivel intestinal și de a produce gaze. Este vorba despre alimente bogate in fibre, ca de exemplu unele legume (ceapa, gulii, varza, varza de Bruxelles, conopida, telina, ridichi), leguminoasele, painea neagra, unele produse de panificatie (baghete, covrigi), orezul brun, unele fructe (fructe uscate, stafide, caise, prune). Aceste alimente ar trebui evitate pentru a reduce simptomele de balonare. Totusi, aceste alimente sunt importante pentru functionarea intestinului si nu este bine sa fie excluse complet din alimentatie.

O alta categorie de alimente este reprezentata de alimentele care duc la formarea de gaze in cantitate moderata la nivel intestinal si care pot fi tolerate in cantitati reduse. Din aceasta categorie enumeram cartofii, vinetele, painea si pastele din grau, citricele.

Consumul unor cantitati crescute din aceste alimente poate duce la aparitia simptomatologiei. Legumele cu celuloza fina (ardei, rosii, morcovi, spanac, laptuca, avocado) pot fi consumate, alaturi de carne slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab. Dintre fructe, strugurii, pepenele, fructele de padure sunt bine tolerate, dar si alte fructe pot fi consumate crude sau sub forma de compot sau coapte. Dintre alimentele bogate in carbohidrati, orezul alb este foarte bine tolerat.

Inca o data trebuie subliniat faptul ca aceasta categorisire este orientativa, fiecare persoana reactionand diferit la alimentele ingerate. Toleranta individuala trebuie testata pentru a evita restrictii alimentare inutile si a preveni instalarea unor carente.

Un aliment poate fi bine tolerat in cantitate mica, dar poate duce la simptome neplacute atunci cand este consumat in cantitati mai mari.

Asist. Univ. Dr. Andrada MIHAI, Medic Primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice