Skip to main content

Pilaf cu carne de pasare

ingredients

Ingrediente:

  • 50 g orez
  • 10 g morcov
  • 10 g telina
  • 10 g ceapa
  • 10 g ardei
  • 5 ml ulei de floarea soarelui
  • sare si piper
  • 100 g carne de pasare
preparation

Mod de preparare:

Inainte sa ne apucam de prepararea propriu-zisa a pilafului, fierbem carnea de pasare. Nu aruncam zeama obtinuta pentru ca o vom folosi pentru orez.

Intr-o cratita putin aderenta, punem la incins uleiul. Ulterior calim legumele tocate marunt (introducem mai intai telina, morcovul si dupa ce s-au inmuiat un pic punem si ceapa si ardeiul. Cand ceapa capata o tenta putin sticloasa, punem, pentru 2-3 minute, si orezul la calit. Imediat turnam supa de pui. Supa trebuie sa depaseasca cam cu jumatate de centimetru – 1 cm ingredientele. Punem si carnea de pui si asezonam cu sare si boabe de piper. Introducem cratita in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasam orezul sa se fiarba aprox 30 min. Verificam consistenta acestuia si daca bobul s-a inmuiat putem scoate cratita de la cuptor.

Recomandarile medicului:

Fiecare persoana tolereaza in mod diferit alimentele. Exista cateva reguli generale pentru alimentatia celor care prezinta frecvent simptome digestive precum balonarea. Sunt recunoscute cateva alimente pentru capacitatea marcata de a fermenta la nivel intestinal și de a produce gaze. Este vorba despre alimente bogate in fibre, ca de exemplu unele legume (ceapa, gulii, varza, varza de Bruxelles, conopida, telina, ridichi), leguminoasele, painea neagra, unele produse de panificatie (baghete, covrigi), orezul brun, unele fructe (fructe uscate, stafide, caise, prune). Aceste alimente ar trebui evitate pentru a reduce simptomele de balonare. Totusi, aceste alimente sunt importante pentru functionarea intestinului si nu este bine sa fie excluse complet din alimentatie.

O alta categorie de alimente este reprezentata de alimentele care duc la formarea de gaze in cantitate moderata la nivel intestinal si care pot fi tolerate in cantitati reduse. Din aceasta categorie enumeram cartofii, vinetele, painea si pastele din grau, citricele.

Consumul unor cantitati crescute din aceste alimente poate duce la aparitia simptomatologiei. Legumele cu celuloza fina (ardei, rosii, morcovi, spanac, laptuca, avocado) pot fi consumate, alaturi de carne slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab. Dintre fructe, strugurii, pepenele, fructele de padure sunt bine tolerate, dar si alte fructe pot fi consumate crude sau sub forma de compot sau coapte. Dintre alimentele bogate in carbohidrati, orezul alb este foarte bine tolerat.

Inca o data trebuie subliniat faptul ca aceasta categorisire este orientativa, fiecare persoana reactionand diferit la alimentele ingerate. Toleranta individuala trebuie testata pentru a evita restrictii alimentare inutile si a preveni instalarea unor carente.

Un aliment poate fi bine tolerat in cantitate mica, dar poate duce la simptome neplacute atunci cand este consumat in cantitati mai mari.

Asist. Univ. Dr. Andrada MIHAI, Medic Primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice